english

 

 

 

 

 

Lato 2007 roku zakończyło się w Sokolu ogniskiem z prawdziwym pieczonym baranem i pierwszymi nieśmiałymi rozmowami o tym, co dalej. Przez całą zimę spotykaliśmy się na naradach u pani sołtysowej i tak powoli, powolutku powstawał plan żeby zająć się robieniem przetworów z jagód, grzybów, malin, słowem – z runa leśnego. Takie przetwory robi każda pani w Sokolu, a jak się okazało również wielu panów. Żeby móc zajmować się profesjonalniej ich wytwarzaniem, konieczne jest zdobycie różnych ceryfikatów. Uznaliśmy, że warto będzie dowiedzieć się jak inni radzą sobie z podobnymi pomysłami i od czego zaczynać takie przedsięwzięcia. Powstał cały projekt szkoleniowy, złożyliśmy wniosek i ku ogromnej radości wszystkich - otrzymaliśmy pieniądze na jego realizację. Projekt nosi nazwę "Smaki z sokolskiego lasu. Postawy przetwórstwa runa leśnego". Finansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa. Będziemy go realizować od lipca do października 2008 roku.

 

Mamy nadzieję, że za parę lat będziemy zapraszać do Sokola nie tylko na świetne kino i koncerty, ale także na przepyszne konfitury z poziomek, marynowane rydze czy borowiki receptury pani Haliny, pani Uli czy pana Rafała...

 

 

 

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz z budżetu państwa

 

powrót